• 0 542 223 22 32
  • Cumhuriyet Cad. Özgül Center İş Mrk.
 Evde Boya Nasıl Yapılır – Ustasından Sağlıklı Ev Boyama Sanatı

Evde Boya Nasıl Yapılır – Ustasından Sağlıklı Ev Boyama Sanatı

Dökmeden, Sıçratmadan  Ev Boyama Nasıl Yapılır ? 

İz bırakmadan evde boya nasıl yapılır? Damlatmadan, sıçratmadan boya nasıl yapılır? Uygun maliyet ile kalıcı ve şık bir boyama için püf noktaları nelerdir?  Cevapları yazımızda.

Günümüz de ev boyama için birçok teknik bilinmektedir. Bunların arasında en garantili ve şık sonucu veren geleneksel boyama alt yapıları ve işçilik modeli ile yapılandır. Yazımız da bu tekniği anlatacağız.

 Ev boyama temel olarak el becerisi gerektiren bir sanattır. Bunun için bazı teknik bilgileri göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Örneğin; Ev boyama işleminde tavanın ilk etapta boyanması sağlıklı bir seçim olacaktır. Aynı zamanda boya ya başlamadan önce boyanacak yüzeyin boyamaya elverişli hale getirilmelidir.

Boya Yapılacak Yüzeyin Hazırlanması

Evde boya nasıl yapılır sorusunun cevabı boya yapılacak yüzeyde saklı.

Eğer inşaat halindeki bir duvara ilk defa boya yapılacaksa, öncesinde duvar için alçı, kara sıva, kalekim v.b uygulamaya karar verilir. Verilen karar sonrası boyanın ve boya öncesi duvarın dayanıklılığını artırmak için astar boya uygulaması yapılır.

Ev boyama astar boya
Astar boya ile ev boyama

Astar boya; boyanın en şık halini alması ve dayanıklılığını artırması için boyadan önce kullanılan yapışkanımsı bir kimyasal karışımdır.

Astar boya uygulamasından sonra duvar kurumaya bırakılır.

 

Boyanın Hazırlanışı Su ile Karıştırılması

Boya su karışımı için her marka boyanın kendine göre ölçeği mevcuttur. Bunu boyayı satın aldığınız nalburdan öğrenebilir, ya da boya kutusunun üzerinde yazan talimatları okuyabilirsiniz. Dilerseniz Boyaya ne kadar su katılır başlıklı yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.

İlk El Boyama

Tek el boyama çoğu durumda bir önceki duvar rengini kapatmayabiliyor. Ya da leke oluşturabiliyor.  Boyanın gerçek rengini yakalamak için aynı işlemleri tekrarlamak gerekebiliyor.

Boya da İnce İşçilik
Parmak rulo
Parmak rulo

Her şey hazırsa artık duvarımızı boyayabiliriz. İlk etapta kestirme rulosu (parmak rulo, robot rulo)ile duvar ve tavan dipleri, kapı ve pencere kenarları, priz ve dolap kenarları en az 15 cm genişliğinde, büyük bir titizlikle boyanır.

Burada boyanın özellikle tavana sıçramamasına özen gösterilmeli ve duvar ile tavanı ayıran köşesi düz ve pürüzsüz çizilmelidir. 

 

Boya da Kaba İşçilik

İlk el olarak tabir edilen bu işlemde duvarın geri kalan kısımları büyük boya rulosu ile tek seferde boyanır. Aralıklı boyama ve fazla kuru rulo ile boyamak, boyada desen ve leke oluşması gibi durumlara yol açar.

gri renk ev boyama
Evde boya nasıl yapılır

İkinci El Boyama (Sollama)

Bu aşama boyanın son halidir. İnce ve kaba boya işçiliği aynı şekilde tekrarlanır. Eğer bu aşamadan sonra boya olmazsa işlem tekrarlanabilir.

          Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Boya’nın kuruması için boya yapılırken cam ve kapılar açık tutulabilir. Durumlar buna elverişli değilse bile en azından içerisi belli aralıklarla havalandırılmalıdır.

Bu yazımızda “Evde boya nasıl yapılır” diyenler için elimizden geldiği kadar bilgi vermeye çalıştık. Okuduğunuz için teşekkür ediyoruz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp
Merhaba
Ben Erol size nasıl yardımcı olabilirim ?